Joachim Stephano

#1690, ° ± 1683, † 1 januari 1776
 • Geboorte: Joachim Stephano is geboren ± 1683 te Argenia, Como omgevingG, It.
 • Huwelijk: Hij huwde met Maria Cardo.
 • Overlijden: Hij overleed maandag, 1 januari 1776 te Izegem, B G.

Kind van Joachim Stephano en Maria Cardo

Maria Helena Behaeghe

#1691, ° 25 oktober 1867, † 8 juli 1869
 • Geboorte: Maria Helena Behaeghe is geboren vrijdag, 25 oktober 1867 te Kachtem, IzegemG, B; peter en meter waren Charles Verstraete onderwijzer en August Bogaert.
 • Overlijden: Zij overleed donderdag, 8 juli 1869 te Kachtem, Izegem, B G.

Flavia Behaeghe

#1692, ° 25 oktober 1869, † 21 december 1909
 • Geboorte: Flavia Behaeghe is geboren maandag, 25 oktober 1869 te Kachtem, IzegemG, B.
 • Huwelijk: Zij huwde met Alexandre Ernest Herman.
 • Overlijden: Zij overleed dinsdag, 21 december 1909 te Gent, B G.

Maria Helena Behaeghe

#1693, ° 2 december 1870, † 28 december 1870

Elisa Maria Behaeghe

#1694, ° 15 september 1873, † 16 september 1941

Elisa Behaeghe, echtg. Van Rolleghem, zuster van Aimé en Rachel
 • Geboorte: Elisa Maria Behaeghe is geboren maandag, 15 september 1873 te Kachtem, IzegemG, B.
 • Huwelijk: Zij huwde met Medard Irené Napoleon Van Rolleghem; Het huwelijk bleef kinderloos.
 • Overlijden: Zij overleed dinsdag, 16 september 1941 te St-Eloois-Winkel, Ledegem, WVl., B G.

Joannes Josephus Behaeghe

#1695, ° 24 juni 1878, † 17 juni 1950

Jean of Jan Behaeghe, muziekleraar te Kortrijk
 • Geboorte: Joannes Josephus Behaeghe is geboren maandag, 24 juni 1878 te Kachtem, IzegemG, B.
 • Huwelijk: Hij huwde met Germaine Leopoldine Octavie Roger.
 • Overlijden: Hij overleed zaterdag, 17 juni 1950 te Kortrijk, WVl., B G.
 • loopbaan: Joannes Josephus Behaeghe was musicus en muziekleraar te Kortrijk.

Rachel Marie Anne Behaeghe

#1696, ° 25 juli 1881, † 31 december 1883
 • Geboorte: Rachel Marie Anne Behaeghe is geboren maandag, 25 juli 1881 te Kachtem, IzegemG, B.
 • Overlijden: Zij overleed maandag, 31 december 1883 te Kachtem, Izegem, B G.

Joseph Arthur Behaeghe

#1697, ° 15 januari 1884, † 9 oktober 1957

1921 huwelijk Jozef Behaeghe/Julia Nollet
 • Geboorte: Joseph Arthur Behaeghe is geboren dinsdag, 15 januari 1884 te Kachtem, IzegemG, B.
 • Huwelijk: Hij huwde 2 februari 1921 te Dottenijs, Dottignies, Moeskroen, Hen., B G, met Julia Maria Nollet, dochter van Jules Nollet en Victorine Maria Hanssens.
 • Overlijden: Hij overleed woensdag, 9 oktober 1957 te St-Martens-Leerne, Deinze, B G.
 • loopbaan: Joseph Arthur Behaeghe was aanvankelijk fietsenmaker, vertrok rond nieuwjaar 1913 naar Brazilië met zijn broer Aimé, was toen reeds fijne automechanieker, keerde terug bij het uitbreken van de oorlog, werd op het front aangetast door oorlogsgas (was 6 jaar soldaat, legerdienst inbegrepen) en werd na de oorlog zelfstandig garagist.

Kinderen van Joseph Arthur Behaeghe en Julia Maria Nollet

Rachel Behaeghe

#1698, ° 28 november 1886, † 13 juli 1928

Wellicht de eerste vrouwelijke gemeentesecretaris in België, Rachel Behaeghe
 • Geboorte: Rachel Behaeghe is geboren zondag, 28 november 1886 te Kachtem, IzegemG, B.
 • Overlijden: Zij overleed vrijdag, 13 juli 1928 te Herseaux, Herseeuw, Moeskroen, B G.
 • loopbaan: Gemeentebediende vanaf 1916, werd ze in 1926 gemeentesecretaris te Herseaux; zeer waarschijnlijk de eerste vrouwelijke gemeentesecretaris in België. Vrouwen waren eerst door de wet van 24 april 1921 toegelaten tot dit ambt, en dan nog mits toestemming van de echtgenoot; zij was evenwel ongehuwd. Wie een eerdere vrouwelijke gemeentsecretaris kent, late het weten.

Aimé Alexis Behaeghe

#1699, ° 16 november 1890, † 3 december 1916

aandenken met 3 citaten uit legerorder en het warme lofschrift door zijn directe militaire chef. Zie uitgebreid: http://www.tillo.be : biografie Aimé Behaeghe
 • Geboorte: Aimé Alexis Behaeghe is geboren zondag, 16 november 1890 te Kachtem, IzegemG, B.
 • Overlijden: Hij overleed zondag, 3 december 1916 te Niemba, Shaba, RDCongo G; ingevolge dysenterie.
 • loopbaan: Wees op 17 jaar te Herseaux, wordt hij fietsenmaker met zijn broer Joseph, maar ook automecanicien en weldra met passie voor het zelfbouwen en testen van vliegtuigen; vertrok samen met broer Joseph naar Brazilië in 1913; kwam terug bij het begin van de oorlog, is oorlogsvrijwilliger op 28 oktober 1914, gevechtspiloot in 1915, aan het Ijzerfront, en in 1916 onderluitenant-piloot in Kongo. Hij was de eerste piloot in Centraal-Afrika. In solovlucht bombardeerde hij een Duitse sterk bewapende boot op het Tanganikameer en veroverde zo op zijn eentje de overmacht op het meer voor de Belgen. Hij bestookte ook de stellingen van Kigoma, waaruit de Duitse troepen zich dan terugtrokken, zodat de oostkust van het meer quasi zonder gevechten door de Belgische troepen kon bezet worden, die ook vlot konden doorzetten tot bij Tabora. Voor het einde van het jaar 1916 stierf hij, aan ziekte. Ik heb een uitgebreide nota opgesteld over zijn kort maar zeer actief leven, te raadplegen vanaf de website 'tillo.be'. zie op menu 'Biografie Aimé Behaeghe.'

Tijdsbeeld

Tijdsbeeld: Congo 1916. Samenvatting
Op het Tanganika-meer (een binnenzee met >800 km ‘Belgische’ kust) hadden de Duitsers een vloot met o.a. een grote nieuwe boot met kanonnen en mitrailleurs, de “Graf von Götzen”. Hiermee waren ze niet alleen meester over het meer, maar bedreigden ook de ertsenrijke gebieden in (Belgisch-)Congo en Noord-Rhodesië (nu Zambia). De Belgische en Engelse vloot op het meer stonden machteloos. Daarom vroegen ze vliegtuigen. Op 1 januari 1916 vertrokken 3 piloten (waaronder Aimé) met 4 watervliegtuigen in onderdelen, per boot uit Engeland naar Matadi, en verder dwars door Congo naar Lukuga (=Albertstad, Kalemie) op het Tanganika-meer. Ondertussen bleek dat voordien geen enkel vliegtuig ooit was kunnen opstijgen in Centraal Afrika, spijts meerdere pogingen door Belgen en Engelsen, zodat de scepsis groot werd; velen achtten het onmogelijk wegens de ‘ijlere’ lucht. Op 13 mei had Aimé het eerste vliegtuig volledig gemonteerd. De vliegtest door Aimé Behaeghe, ’s anderendaags, op 14 mei 1916, was meteen een groot succes: voor het allereerst vloog er een vliegtuig in Centraal-Afrika, zelfs met twee vluchten diezelfde dag: eerst Aimé alleen, dan met zijn commandant als passagier. Ook een tweede vliegtuig was weldra afgewerkt en met evenveel succes ingevlogen door Aimé; maar de piloot die het vliegtuig daarna overnam crashte in het meer. Zo bleef er slechts één vliegtuig; weer nam men een enorm risico met de beslissing om een aanval te wagen op de ‘von Götzen’ met dit éne vliegtuigje. Het open vliegtuig haalde hoogstens 90 km/uur, had geen wapens noch radio, en moest een sterk bewapend vaartuig aanvallen, overdag aanvliegend, dus goed zichtbaar vanuit het open meer, zonder voorafgaande verkenning en dit op een afstand van meer dan 100 km van de basis. Toen waagde men zelfs in Europa nog geen offensieve acties zo ver van de basis. De enige steun kon komen van een kleine trage boot die tot halfweg de afstand zou varen. Op 7 juni vertrok Aimé, samen met een lichtgebouwd ‘waarnemer’ en twee bommetjes van 65 pond...maar hij kreeg motorpech, met een noodlanding op het meer als gevolg. Gelukkig merkte de Belgische boot de noodpijlen en sleepte het vliegtuig terug naar de basis. Twee gesmolten motorkleppen werden vervangen. Een nieuwe poging gebeurde op 10 juni 1916: het vliegtuig kwam niet teruggevlogen; de Belgische boot ging zoeken, en vond weerom een dobberend vliegtuig, met dezelfde motorpech! Maar nu op zijn terugvlucht, nadat het de ‘von Götzen’ met succes had gebombardeerd. Het vliegtuig werd met talrijke kogelgaten teruggesleept naar de basis.
Het nieuws van het bombardement was snel wereldnieuws. De ‘von Götzen’ was wel geraakt, maar niet gezonken; maar het psychologisch effect was enorm. De Duitsers veranderden totaal van taktiek, van offensief naar defensief: ze gaven het meer op en versterkten de kustplaats Kigoma, eindpunt van een spoorweg komende van de Indische Oceaan; ze ontmantelden de boot en lieten hem zelf zinken. De Belgen gebruikten nu het Tanganika-meer als bevoorradingsroute voor hun troepen in Kivu, die Burundi veroverden en verder afzakten langs de Duitse oever richting Kigoma. Op de vliegbasis krijgt men 3 vliegtuigen vliegklaar, nu uitgerust met zelfgemaakte stalen kleppen, maar weer crasht er één voor het kan deelnemen aan acties; gelukkig weer: inzittenden ongedeerd. Tussen 7 en 23 juli worden zeker 5 raids uitgevoerd op Kigoma, meestal met 2 vliegtuigen onder leiding van Aimé Behaeghe, waarbij zeer goede foto’s van de versterkingen worden genomen, gepaard met bombardementen van de stellingen. Regelmatig werden ze beschoten, maar zonder dat een vliegtuig werd neergehaald. Citaat uit het legerorder: “Est cité à l’ordre du jour: Lieutenant-Aviateur BEHAEGHE, pilote, officier de la plus grande vaillance (literair woord: onversaagdheid). Au cours des vols de reconnaissance exécutés les 17, 18, 19, et 23 juillet, a couvert un total de 1000 k. et volé pendant onze heures, lançant onze bombes sur les bateaux, le port, les installations et défenses du Kigoma”. Ondertussen kwamen de Belgische landtroepen tot vlak bij Kigoma, zonder verliezen. Op 29 juli trekken ze, na een omsingeling, Kigoma binnen: de Duitsers waren verdwenen. De bevelhebber rapporteerde: “Au cours de ma progression vers Kigoma, je sentais faiblir graduellement la résistance de l’ennemi… Chacun des bombardements aériens semblait le paralyser, de sorte qu’en arrivant à proximité de la place que nous pensions devoir enlever de haute lutte, nous avons trouvé le nid vide, l’ennemi ayant été contraint à l’abandonner, ses soldats indigènes ne pouvant tenir sous l’action de plus en plus efficace de nos aviateurs.»
De Belgen gingen door op hun élan en veroverden gans Duits Oost-Afrika, nu wel met zware gevechten voor Tabora; de vliegtuigen konden daar het front niet meer bereiken....
Anticlimax
- Gezien de vliegtuigen geen hulp meer kunnen bieden, wordt besloten het smaldeel te laten terugkeren naar Europa. Aimé, 26 jaar, ‘le vainqueur de Kigoma’, wordt evenwel ziek en overlijdt te Niemba, 3 december 1916.
- Wegens akkoorden met Engeland moeten de Belgen Duits Oost-Afrika afstaan aan de Engelsen
Enige Blijver: De ‘von Götzen’ werd gelicht door de Belgen en weer in vaart gebracht door de Engelsen als ‘Liemba’. Die boot vaart nog altijd: in 2001 zond de VRT een Duitse reportage (Arte) uit over ‘De zeven levens van een Duits stoomschip’

Uitgebreide biografie : Nederlands, zie menu website; in het engels, raadpleeg : Cross & Cockade international journal, vol 39, p.3-23, 2008. .

Alexandre Ernest Herman

#1700

Medard Irené Napoleon Van Rolleghem

#1701, ° 22 maart 1858, † 12 mei 1933
 • Geboorte: Medard Irené Napoleon Van Rolleghem is geboren maandag, 22 maart 1858 te Westkapelle, Knokke-HeistG, B.
 • Huwelijk: Hij huwde met Elisa Maria Behaeghe, dochter van Franciscus Aloysius Behaeghe en Emelia Scherpereel; Het huwelijk bleef kinderloos.
 • Overlijden: Hij overleed vrijdag, 12 mei 1933 te Herseaux, Herseeuw, Moeskroen, B G.
 • loopbaan: Medard Irené Napoleon Van Rolleghem was rijkswachter, commandant te Herseaux.

Germaine Leopoldine Octavie Roger

#1702, ° 12 oktober 1893, † 6 december 1946

Kinderen van Germaine Leopoldine Octavie Roger en Joannes Josephus Behaeghe

Josée Behaeghe

#1703, ° 6 juli 1915, † 1966
 • Geboorte: Josée Behaeghe is geboren dinsdag, 6 juli 1915 te Kortrijk, WVl.G, B.
 • Huwelijk: Zij huwde met Franck Belschner.
 • Overlijden: Zij overleed 1966.

Albert Behaeghe

#1704, ° 16 april 1916, † 10 september 1943

Albert Behaeghe
 • Geboorte: Albert Behaeghe is geboren zondag, 16 april 1916 te Kortrijk, WVl.G, B.
 • Huwelijk: Hij huwde 31 augustus 1940 te St-Truiden met Bertha Thommis.
 • Overlijden: Hij overleed vrijdag, 10 september 1943 te St-Truiden.
 • Opmerking: Was drie jaar vrijwilliger in het leger (1935-38). In de meidagen van 1940 knipte hij tweemaal een telefoonkabel door, als een daad van persoonlijk verzet. Voor die feiten werd hij te Brugge opgepakt op 14.11.1940 en tot vijf jaar tuchtstraf veroordeeld. Hij verbleef in Duitse gevangenissen, vaak in erbarmelijke omstandighen en werd uiteindelijk gerepatrieerd 28.7.1943, volledig uitgemergeld, om 6 weken later thuis te sterven. Posthum kreeg hij de titel van politiek gevangene. (Op basis van zijn militair dossier, Doc.-centrum van het Leger). Het doodsprentje vermeldt alleen 'overleden na een langdurige en pijnlijke ziekte'.

Kind van Albert Behaeghe en Bertha Thommis

Amata Rachel Behaeghe

#1705, ° 1 oktober 1917, † 1 februari 1967
 • Geboorte: Amata Rachel Behaeghe is geboren maandag, 1 oktober 1917 te Kortrijk, WVl.G, B.
 • Huwelijk: Zij huwde 1949 met André Caes.
 • Overlijden: Zij overleed woensdag, 1 februari 1967 te Kortrijk, WVl., B G.

Joanna Elisa Florence Behaeghe

#1706, ° 11 januari 1920, † 12 maart 1995
 • Geboorte: Joanna Elisa Florence Behaeghe is geboren zondag, 11 januari 1920 te Kortrijk, WVl.G, B.
 • Huwelijk: Zij huwde 12 september 1941 te Kortrijk, WVl., B G, met Joris Rogier Korneel Tanghe.
 • Overlijden: Zij overleed zondag, 12 maart 1995 te Kortrijk, WVl., B G.

Franck Belschner

#1707

Maria Emma Vanquickelberghe

#1708, ° 28 december 1865, † 5 maart 1954
 • Geboorte: Maria Emma Vanquickelberghe is geboren donderdag, 28 december 1865 te NazarethG, B.
 • Huwelijk: Zij huwde 6 februari 1897 te Nazareth, B G, met Camiel Balcaen, zoon van Pieter Francies Balcaen en Maria Theresia Bekaert.
 • Overlijden: Zij overleed vrijdag, 5 maart 1954 te Nazareth, B G; twijfel over jaartal van overlijden.

André Caes

#1709, † na 1 februari 1967

Joris Rogier Korneel Tanghe

#1710, ° 6 mei 1919, † 10 maart 1997

Julia Maria Nollet

#1711, ° 20 april 1895, † 10 september 1985

Kinderen van Julia Maria Nollet en Joseph Arthur Behaeghe

Aimé Jean Victor Behaeghe

#1712, ° 10 februari 1922, † 9 maart 1989

Aimé Jean Victor Behaeghe, neef van Aimé de piloot
 • HTML: Zie ook.
 • loopbaan: Aimé Jean Victor Behaeghe was handelaar.

André Albert Joseph Behaeghe

#1713, ° 11 september 1923, † 19 maart 2011
 • Geboorte: André Albert Joseph Behaeghe is geboren dinsdag, 11 september 1923 te Kortrijk, WVl.G, B.
 • Huwelijk: Hij huwde 31 januari 1953 te Gent, B G, met Simonna Clotilde Martha Engels.
 • Overlijden: Hij overleed zaterdag, 19 maart 2011 te Wilrijk, Antwerpen, Antw.G.

Kind van André Albert Joseph Behaeghe en Simonna Clotilde Martha Engels

Augusta Rosalie Elodie Balcaen

#1714, ° 5 oktober 1924

Simonna Clotilde Martha Engels

#1715, ° 6 november 1927, † 9 juli 2011

Kind van Simonna Clotilde Martha Engels en André Albert Joseph Behaeghe

Joseph Noël Julien Behaeghe

#1716, ° 23 december 1950, † 18 november 1972

gestorven bij ongeval, 21 jaar
 • Geboorte: Joseph Noël Julien Behaeghe is geboren zaterdag, 23 december 1950 te GentG, B.
 • Overlijden: Hij overleed zaterdag, 18 november 1972 te Brussel, Brussel, B G; door ongeval, ongehuwd.
 • loopbaan: Joseph Noël Julien Behaeghe was technisch ingenieur.

André Marie Albert Behaeghe

#1717, ° 2 maart 1952

3 zonen van Aimé Behaeghe/Augusta Balcaen
 • loopbaan: André Marie Albert Behaeghe is garagist.

Godelieve Georgette Simonne Behaeghe

#1718, ° 26 juni 1953
 • Geboorte: Godelieve Georgette Simonne Behaeghe is geboren vrijdag, 26 juni 1953 te GentG, B.
 • Huwelijk: Zij huwde 20 maart 1976 te Groot-Bijgaarden, Dilbeek, Vl-Br., B G, met Luc Verstraete, zoon van Jaak Verstraete en Maria Baert; burgerlijk: 6 feb 1979, St-Agatha-Berchem.

Philippe Marie Adolphe Behaeghe

#1719, ° 14 juli 1954
 • loopbaan: Philippe Marie Adolphe Behaeghe is garagist.

Kinderen van Philippe Marie Adolphe Behaeghe en Josiane Vanden Broeck

 
klik op blauw icoontje voor familie-overzicht; elke naam is aanklikbaar